e-nummer, tillsatser

Animaliska e-nummer och tillsatser

Animaliska e-nummer och tillsatser

Det är inte alla som har koll på att livsmedel kan innehålla animaliska tillsatser. Färgämnen och ytbehandlingsmedel är ofta boven i dramat även om vi på senare år har fått se färgämnet karmin (som du kan läsa mer om nedanför) ersättas med exempelvis rödbeta. Numera ser vi även spenat, spirulina och gurkmeja som vanligt förekommande färgämnen, främst i godis som marknadsförs som en produkt med ”naturliga råvaror”. Nedanför har jag samlat tre stycken e-nummer som definitivt är animaliska och två stycken som sällan är animaliska men som ofta kommer på tal i diverse vegangrupper på Facebook. Livsmedelsverket är en bra källa om du vill förkovra dig i mer information om e-nummer. Vill du läsa mer om gelatin så gör du det här.

E 120 – Karmin – rött färgämne

Gäller även Karminsyra. Extraheras från de torkade honorna av kochenillsköldlusen, Dactylopius coccus costa. Får användas till en rad livsmedel, t ex smaksatta syrade mjölkprodukter, läsk, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, fiskrom, senap, soppor, såser, kosttillskott, spritdrycker, dekoration och överdrag samt till vissa ostar, frukostflingor med fruktsmak, sylt, marmelad, gelé och korvar.

E 904 – Shellack – ytbehandlingsmedel

Sekret från den indiska lacksköldlusen, Laccifer lacca Kerr. Får t ex användas till citrusfrukter, persikor, ananas, äpplen, päron och meloner, men också till konfektyrer, snacks, nötter, kaffebönor och kosttillskott i tablettform.

E 901 – Bivax – ytbehandlingsmedel

Naturligt vax som utvinns ur bivaxkakor. Får t ex användas till citrusfrukter, persikor, ananas, äpplen, päron och meloner, men också till konfektyrer, snacks, nötter, kaffebönor och kosttillskott i tablettform.

E 422 – Glycerol – emulgerings-, stabiliserings-, förtjocknings- och geleringsmedel

Förekommer naturligt, bl a kemiskt bundet i fett, varur det renframställs. Fettet kan komma från såväl växter som djur,  t ex gris. Kan också framställas syntetiskt. Stabiliserings- och konsistensmedel. Får användas utan mängdbegränsning till de flesta livsmedel, dock inte mer än vad som behövs. Fråga tillverkaren om du är osäker men de senaste 15 åren har jag aldrig stött på ett livsmedel med animaliskt E 422.

E 471 – Mono- och diglycerider av fettsyror – emulgerings-, stabiliserings-, förtjocknings- och geleringsmedel

Framställs av ätbara fetter och oljor eller glycerol och fettsyror. De fetter som används kan komma från djur, t ex gris. Emulgeringsmedel. Får användas utan mängdbegränsning till de flesta livsmedel, dock inte mer än vad som behövs. Det är extremt ovanligt att denna tillsats är utav animaliskt ursprung. Fråga tillverkaren om du är osäker men de senaste 15 åren har jag aldrig stött på ett livsmedel med animaliskt E 471.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *