tillsatser

Gelatin – animaliskt och växtbaserat

Vad är gelatin?

Detta inlägg riktar sig kanske främst till dig som är nybliven vegetarian eller vegan och som söker information om gelatin. Faktum är att produkten finns i en hel del livsmedel eller så har det varit en del i framställningen av livsmedlet i fråga.

Gelatin är ett naturligt, lösligt protein. Det kan framställas från ben, hudar, skinn, ligament och senor av djur. Gelatinet bildar gel som används som förtjockningsmedel, men betraktas inte som tillsats. Det är alltså sista anhalt för alla slaktrester från köttindustrin. Oftast så exponeras vi för gelatin när vi ska köpa godis, helt klart det största användningsområdet idag men det finns fler livsmedel som höjer på ögonbrynen när en vill undvika gelatin. Nedanför går jag igenom tre typer av produkter som gelatin kan gömma sig i.

Gelatin i livsmedel

Godis

Är det något vi svenskar älskar så är det vårt godis, och i synnerhet lösgodis. Vi äter runt 16 kilo per år enligt en rapport från 2016 och det finns inga tendenser till avmattning. Mycket av gelegodiset som finns i butik idag är gelatinbaserat men det finns en uppsjö av godissorter som baseras på t.ex. potatisstärkelse, agar-agar och karragenan, dvs. vegetabiliska och växtbaserade alternativ till det animaliska gelatinet. Både Bubs och Malaco har flera olika sorter och läser du på innehållsförteckningarna i lösgodishyllan så kommer du bli förvånad över hur mycket det finns utan gelatin. Vissa butiker har t.o.m. börjat märka godiset som veganskt och/eller gelatinfritt.

Vin, öl och juicer

Gelatin och fisklim, också animaliska produkter, används för att viner, öl och juicer ska se vackrare ut. Det finns veganviner och veganöl som är gjorda helt utan ingredienser från djurriket, kolla t.ex. in Ekovin.se eller fråga på Systembolaget, de är superduktiga på att berätta om dryckessortimentet. Gällande juicer så är det bäst att fråga tillverkaren, det står nämligen inte på innehållsförteckningen om det använts i själva produktionen. Köper du råpressade, grumliga juicer så kan du känna tryggare då de i regel inte har ”klarnats” med hjälp av gelatin.

Mejerier

Även här förekommer det gelatin i vissa smör, mjukostar och yoghurtar. Regeln här är att läsa innehållsförteckningen. Jag har dock aldrig sett mjölkfria mejeriprodukter som innehåller gelatin så köper du mjölkfritt (dvs veganskt) så är du utom fara.

Andra animaliska tillsatser i livsmedel

Det finns en andra animaliska produkter (bivax, shellack och karmin) som används inom livsmedel. Läs inlägget om Animaliska e-nummer och tillsatser här på bloggen för mer info.

Finns det växtbaserat gelatin?

Agar agar – E 406

Utvinns ur vissa rödalger, som arterna GelidiumGracilariaEucheuma och Glocopeltis. Framställningen sker främst i Japan, Kina och Sri Lanka. Produkten är utan lukt och smak. Vid uppvärmning i vatten till 90 – 100°C upplöses det till en färglös eller svagt gul, något oklar vätska, som efter avkylning stelnar vid 40°C.

Finns i välsorterade matvarubutiker, ofta förekommande i sydostasiatiska butiker och hälsokostbutiker. Googla ”Agar agar” så dyker det upp massor av ställen där du kan köpa online. Viktigt är att du kan inte byta ut gelatin mot agar-agar rakt av, de beter sig något annorlunda så håll dig till den rekommenderade ration vätska och agar-agar för bästa resultat.

Karragenan –  E 407

Karragenan är ett broskartat, blekgult, slemrikt och proteinbindande ämne som utvinns ur de torkade rödalgerna Chondrus crispus (karragentång) och Gigartina mamillosa (vårtig rödalg) vilka samlas in vid Irlands kuster (”irländsk mossa”). Vid kokning löses karragenan till ett slem, som vid avkylning stelnar till gelé. Karragenan används som förtjockningsmedel i papper och textilier, som bindemedel i torra vattenfärger eller som klarningsmedel i öl. Ämnet finns även i andra livsmedel. Det används bland annat i glass, grädde, milkshake, patéer, tandkräm, hud- och hårvårdsprodukter, sojamjölk och pålägg (både chark- och vegetariska produkter). När karragenan används som livsmedelstillsats har det E-nummerE 407 eller E 407a. Det benämns även som stabiliseringsmedel eller geleringsmedel.

Vanligaste produkten att köpa som är baserad på karragenan är Dr Oetkers ”Vegegel” som finns i nästan alla matvarubutiker idag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *