bröd

Grötbröd med rostade pumpakärnor

Detta recept ger ett supergott, mjukt och fluffigt grötbröd som lämpar sig väl att svänga ihop innan du går och lägger dig och som gräddas på morgonen. Resultatet, en morgon som doftar ljuvligt av nybakat grötbröd med minimal insats. Gröten gör ditt bröd extra mjukt och krämigt och är ett bra sätt att ta tillvara på rester om du dagen innan kanske hade en grötslatt över. Experimentera gärna med gröten, använd grovt rågmjöl eller grahamsgryn som bas för gröten till ditt grötbröd. Har kommer i alla fall en version som är rejält beroendeframkallande. Har du bröd över rekommenderar jag t.ex. att göra en riktigt grym macka men risken är stor att du äter upp allt i ett nafs.

Mer bröd förutom detta grötbröd hittar du här och här.

Grötbröd

Ingredienser

Ger ca 10-12 frallor

  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl kall havregrynsgröt
  • 350 gram vatten
  • Jäst motsvarande en grön ärta i storlek
  • 400 gram vetemjöl special
  • 50 gram rågmjöl
  • 1 msk sirap (valfritt)
  • 1 1/2 tsk salt

Så här gör du

  1. Rosta pumpakärnorna i en stekpanna tills de fått lite färg och börjar poppa.
  2. I en bunke blandar du vatten, jäst, gröt, salt och sirap.
  3. Tillsätt vetemjöl, rågmjöl, pumpakärnor och och rör ihop allt tills du nätt och jämt får ihop en deg.
  4. Sätt ett lock på bunken eller plasta in den och låt degen vila i 45 minuter.
  5. Efter den första viloperioden är det dags att ”dra och vika” degen. Detta moment i kombination med viloperioden är första steget till en spänstig och fin deg utan att du för den delen behöver knåda. Med en fuktad hand, ta tag i degens kanter, dra och vik dem in mot mitten av degen ett par gånger. Varje gång du gör detta moment får du en spänstigare deg utan att behöva knåda.
  6. Upprepa detta moment ytterligare två gånger med 30 minuters mellanrum.
  7. Efter sista momentet låter du degen vila cirka 8 timmar i rumstemperatur (något kortare under sommarmånaderna när det är varmt inomhus).
  8. Sätt ugnen på 250 grader.
  9. Försiktigt, utan att slå sönder alla fina luftbubblor som nu finns i din deg, skrapar du ut degen på ett mjölat bakbord.
  10. Dra försiktigt ut degen till en kvadrat och vik in kanterna likt ett kuvert där sidorna överlappar varandra.
  11. Vänd på degen med skarven nedåt och låt vila 30-40 min tills ugnen är riktigt varm.
  12. Med en degskrapa, skär ut lagom stora bitar av degen och lägg på en plåt alternativt lägger du degbitarna i en muffinsplåt så jäser de fint i ugnen.
  13. Släng in några isbitar i ugnen och ställ in plåten i mitten av ugnen.  Isen smälter och bildar ånga som hjälper brödet att jäsa i ugnen. Sänk värmen till 225 grader. Grädda i ca 20 minuter eller längre beroende på hur mörk du vill ha din skorpa.
  14. Låt svalna på galler i 30 minuter innan du skär upp frallorna.

Grötbröd

2 reaktioner på ”Grötbröd med rostade pumpakärnor

    1. Hej!

      Detta recept jäser jag i rumstemperatur men det går superbra att jäsa i kylen med. Tänk på att ta ut degen 2-3 timmar innan du skär ut frallor från degen.

      Lycka till!

      MVH
      Johan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *