bröd, jul

Knådfritt vörtbröd

Vad är en jul utan ett riktigt vörtbröd (och lussekatter) egentligen? Ett riktigt misslyckande vill jag påstå. Tänk dig själv, ingen rödbetssallad- och göttbullemacka, ingen sk*nkmacka med senap, ingen nattamacka. Herrevärld! Tur att ni har mig då, för här kommer ett knådfritt recept på vörtbröd som är to die for. Det må ta ganska många timmar men arbetsinsatsen är liten i förhållande till resultatet. Dessutom så finns det utrymme för att läsa en bra bok mellan de olika momenten. För inte ska vi stressa kring juletider.

Jag har gjort receptet utifrån de vörtmixar (t.ex. Santa Maria) som går att köpa i en vanlig affär, allt för enkelhetens skull. Och ja, hör och häpna, det blir gott även utan flytande vört. Andra bra recept på vörtbröd hittar du t.ex. hos Pain de Martin och hos Julpussar.

Logistiken för förberedande och bakning kan se ut såhär;

  • Skållning och fördeg påbörjas kl 13.00 – vilar/jäser därefter 8 tim.
  • Degen påbörjas kl 21.00 – jäser därefter 8-10 tim.
  • Brödet bakas av kl 07.00 morgonen dagen därpå

Knådfritt vörtbröd

Skållning

  • 200 gram rågmjöl
  • 1 påse vörtmix
  • 500 gram kokande vatten
  1. Blanda rågmjöl med vörtmixen.
  2. Häll på kokande vatten och rör ihop till en tjock grötliknande konsistens.
  3. Låt svalna helt.

Fördeg

  • 150 gram vetemjöl special
  • 5 gram jäst
  • 30 gram rågsurdeg (valfritt, men det blir godare)
  • 200 gram vatten
  1. Blanda vatten med jäst och surdeg.
  2. Rör runt tills allt lösts upp.
  3. Tillsätt vetemjölet och rör ihop så att du precis får ihop en liten deg.
  4. Låt jäsa 8 timmar.

Deg

  • 600 gram rågsikt
  • 200 gram mörk sirap
  • 20 gram salt
  • (1 dl russin blötlagda i vatten ca 1 tim innan degen blandas)
  1. Blanda skållningen, fördegen och sirapen tills du får en någorlunda jämn och kladdig deg.
  2. Tillsätt därefter rågsikt och salt.
  3. Blanda ihop tills du får en deg som håller ihop, den kommer vara kladdig och det är helt i sin ordning. Jobba med händerna så får du en känsla för hur degen känns.
  4. Låt jäsa 8-10 timmar i rumstemperatur.
  5. Stjälp försiktigt upp degen på en mjölad yta.
  6. Dela degen i två bitar som du formar till runda eller avlånga limpor.
  7. Låt jäsa 1-1.5 timma med en linneduk över. Använder du bakplåt så lägger du över limporna på en plåt med bakplåtspapper med en linneduk på. Använder du baksten så kan du låta limporna jäsa direkt på din mjölade yta med en linneduk på.
  8. Under tiden startar du ugnen på 250 grader. Låt ugnen stå igång 1 timma så att den är rejält varm.
  9. Skjutsa in limporna mitt i ugnen och grädda i 15 minuter i 250 grader. Sänk därefter temperaturen till 200 och grädda ytterligare 30 grader.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *