thailändskt

Laab moo – Vegansk thailändsk färssallad

Dags för fortsättningen i vår serie av veganiserade thailändska recept och denna gång har vi kommit till ”Laab Moo”, syskonet till vår älskade Nam Tok som vi tidigare skrivit om och där du kan läsa mer om den veganska fisksåsen och rostat ris. Snarlika smaker men annan konsistens, passar superbra tillsammans med ångat klibbigt ris och här i vegansk tappning. Du kan i princip välja vilken vegofärs du vill, på fotot har jag använt Anammas vegofärs men färser av andra märken lär funka precis lika bra. Jag gillar min Laab Moo (Moo betyder för övrigt gris på thailändska) syrlig, stark och med mycket vegansk fisksås i.

Kommentera gärna detta inlägg och kom med önskemål om andra veganiserade traditionella thailändska rätter. Tänker mig att vi ska göra riktigt goda vårrullar nästa gång med nudlar, shiitake, kål, morätter och tofu. Men som sagt, kom med önskemål. The sky is the limit. Njut nu av denna färssallad och lämna en kommentar nedanför.

Laab moo – Vegansk thailändsk färssallad

  • Olja att steka färsen i
  • 300 gram vegofärs
  • ½-1 msk chili flakes
  • 1 tsk socker
  • ½-1 msk vegansk fisksås
  • Juicen från 1-2 limes
  • 1 normalstor rödlök eller 2 schalottenlökar
  • 3-4 salladslökar
  • 20 myntablad
  • 1-2 msk rostat och mortlat ris
  • Koriander och thaibasilika om så önskas
  1. Skala och hacka rödlöken (eller schalottenlök) i tunna halvmånar.
  2. Ansa, skölj och hacka salladslöken i runda ringar.
  3. Stek vegofärsen så att den får färg, ta sedan av från spisen.
  4. Tillsätt lök, vårlök, chili flakes, socker, vegansk fisksås, limejuice, myntablad och rostat ris.
  5. Rör runt så att allt blandas noggrant.
  6. Smaka av och se om det behövs mer limejuice eller fisksås.
  7. Tycker du att färssalladen är lite torr så kan du tillsätta 1 msk vatten i taget tills du får en lagom konsistens.
  8. Lägg upp och garnera eventuellt med koriander och/eller thaibasilika

laabmoo

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *