bakverk, jul

Lussekatter utan ägg och mjölk

En av många saker som ligger mig kärt nu i juletider är alla bakverk med saffran i, i synnerhet lussekatter och vörtbröd. Svensk Mjölk har under flera år genomfört en lobbyverksamhet där de påstår att kvarg är det enda som ger fluffiga lussekatter. Kvarg OCH ägg bör tilläggas. Låt mig motbevisa detta påstående. Genom att använda en blandning av växtmjölk och växtgrädde så får du en helt vegansk lussekatt som slår vilka andra kvarg-, ägg- och komjölk-baserade lussekatter. Till och med ICA vågar sig på att publicera veganska saffransbakverk numera. Våga prova!

Lussekatter utan ägg och mjölk

Saffran (morgon dag 1)

  • 1 gram saffran (gärna hel saffran men pulver går också bra)
  • 1 msk socker
  • 2 msk konjak

Blanda samtliga ingredienser i en skål, plasta in och låt stå mörkt minst ett dygn.

Lussekatter

Fördeg (kväll dag 1)

  • 6 gram jäst (ca 1/8 av ett jästpaket)
  • 3 dl kall havremjölk
  • 2 dl havregrädde
  • 600 gram vetemjöl
  • 25 gram strösocker
  1. Läs upp jästen i vätskan (mjölk och grädde).
  2. Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop till en deg. Du behöver inte knåda degen särskilt mycket, det räcker med att den går ihop.
  3. Låt jäsa över natten (ca 8-10 tim) i rumstemperatur.

Deg (morgon dag 2)

  • Saffransblandningen från gårdagen
  • Fördegen från gårdagen
  • 450 gram vetemjöl
  • 150 gram rumstempererad margarin
  • 175 gram strösocker
  • 1 tsk salt
  • En näve russin
  1. Låt margarinet stå ute i rumstemp tills det mjuknat. Du kan skynda på processen genom att skiva ner margarinet i mindre bitar.
  2. Tillsätt samtliga ingredienser till fördegen du gjorde igår och glöm inte saffranet.
  3. Knåda för hand i ca 15-20 minuter. Degen kan kännas något ”torr” till en början men blir smidig i takt med att margarinet inkorporeras i degen.
  4. Låt degen vila tills den nåt dubbel storlek, ca 2-3 timmar.
  5. Under tiden låter du russinen dra i en skål med vatten, på så vis slipper du stenhårda russin i dina bullar.
  6. Dela degen i bitar om ca 70 gram, då får du ut ungefär 20-25 bullar.
  7. Forma bäst du vill, tryck i russin och låt jäsa på bakplåtspapper i ca 45 min.
  8. Pensla med havregrädde.
  9. Grädda i ugn 8-10 min i 225 grader.
  10. Om du vill dekorera med strösocker för en frostig vinterskrud så penslar du lussekatterna, som nu svalnat, med smält margarin och doppar dem sedan i strösocker.

1 reaktion på ”Lussekatter utan ägg och mjölk

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *