thailändskt

Nam Tok – Vegansk thailändsk vattenfallsallad

Detta  mina vänner är något av det godaste från det thailändska köket med ett himla knepigt namn. Nam Tok betyder helt enkelt ”vattenfall” på thailändska, varpå namnet får den knepiga översättningen ”Thailändsk vattenfallsallad”. Här får du hetta, syra, umami i kombination med färska örter. Det är en helt oslagbar kombination vill jag lova. I detta recept har jag använt sojafiléer från Anamma men det funkar lika bra med naturella motsvarigheter från t.ex. Oumph eller Vegme.

Det som verkligen sätter pricken över i:et i detta recept är den veganska fisksåsen. Hur är den vegansk kan en fråga sig. Jo, den är helt enkelt gjord på fermenterade sojabönor men imiterar den traditionella fisksåsen både till doft och smak. Ett måste i denna rätt och mängder av andra thailändska rätter. Du hittar den i asiatiska butiker och kan se ut såhär.

I detta recept ingår även mortlat rostat ris, så kallt ”khao khua”. Jag använder mig av det traditionella klibbiga riset (sticky rice) som jag torrostar i en panna tills riskornen blir ljusbruna. Det går alldeles säkert bra att använde jasminris men jag försöker att hålla det ”old school”. Passa på att göra en deciliter eller två så att du har dig ett litet lager. Resten av ingredienserna är ganska basic och inga konstigheter. Häng med så ska jag visa dig hur du lagar grym thailändsk mat!

Nam Tok – Vegansk thailändsk vattenfallsallad

  • 250 gram sojakött, t.ex. Oumph eller fileer från Anamma
  • 1 msk khao khua (rostat och mortlat klibbris, se recept nedan)
  • 2 msk vegansk fisksås eller motsvarande ljus sojasås
  • 1-2 tsk limejuice
  • 1-2 msk chiliflakes
  • 1 rödlök
  • 1 knippe färsk mynta
  • Färsk chili
  • Valfritt är färsk koriander och thaibasilila
  1. Fräs på sojaköttet
  2. Skiva löken tunt
  3. I en skål blandar du sedan sojakött, det mortlade rostade riset, lvegansk fisksås, limejuice, chiliflakes, skivad lök, mynta
  4. Smaka eventuellt av med mer fisksås och/eller limejuice
  5. Servera med färsk hackad chili och koriander/thaibasilika

namtok

1 reaktion på ”Nam Tok – Vegansk thailändsk vattenfallsallad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *