nudelsoppor

Nudelsoppa med miso- och tahinibuljong

En nudelsoppa med buljong baserad på vit miso och tahini. Vem hade kunna ana att detta var en game changing kombination av smaker och konsistens. Tillsammans med chiliolja, tamari och kimchispad blir denna buljong något utöver det vanliga. Kombinationen av dessa enkla ingredienser levererar en len, krämig och gräddig buljong packad med smaker a’la lager-på-lager-principen. Att det dessutom är enkelt och billigt gör det hela ännu bättre.

I buljongen så använde jag vetenudlar som jag kokade med i buljongen, vilka nudlar som helst bör fungera bara du tänker på att anpassa koktiden. Resterande ingredienser är friterad tofu och ”veganska” fiskbollar som finns att köpa i vissa sydostasiatiska butiker. I Malmö finns dessa bollar t.ex. på Asien Trading på Möllevångstorget som dessutom har en rad roliga produkter; tempeh, olika sorters tofu (både färska och frysta), tofusnacks, färska örter, dumplings, vårrullar, steam buns och mer därtill. Ett besök i någon av de tre olika (eller varför inte alla?) sydostasiatiska butikerna på Möllan är ett givet mål när du är i Malmö. Den friterade tofun finns t.ex. i frysdisken och blir makalöst god om den får koka med i buljongen.

Nudelsoppa med miso- och tahinibuljong

  • 7 dl vatten
  • 3 msk vit miso
  • 2 msk tahini
  • 1-2 tsk chiliolja (beroende på hur stark du vill ha buljongen)
  • 1-2 tsk tamari (lite beroende på hur salt mison är)
  • Eventuellt någon matsked kimchispad
  • 2 portioner nudlar
  • 200 gram friterad tofu
  • 6 st veganska fiskbollar
  • Eventuellt en sked kimchi
  1. Koka upp vatten och tillsätt miso, tahini, chiliolja, tamari och kimchispad.
  2. Tillsätt nudlarna, tofun och fiskbollarna.
  3. Koka tills nudlarna är klara.
  4. Du kan eventuellt tillsätta lite kimchi i nudelsoppan för en syrligare fermenterad smak.

Förslag på övriga ingredienser; hackad salladslök, färsk broccoli, hackade noriblad, krossade jordnötter. The sky is the limit. Allt blir gott i denna buljong, det lovar jag dig!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *