bröd

Rågbröd med banan, frön och nötter

Ett rågbröd med banan i? Funkar det verkligen? Svaret är såklart ett rungande ”Ja”. Detta är en veganisering av det klassiska filmjölksbrödet, vi använder växtbaserad yoghurt som alternativ till filmjölken och bevisligen så blir resultatet helt fantastiskt. Bananerna och dadelsirapen ger dessutom brödet en naturliga sötma och mjukhet som spelar bra tillsammans med frön och nötter. Har du inte tidigare bakat med bikarbonat så är detta ett perfekt nybörjarrecept med bra avkastning. Tänk på att brödet smakar bäst dagen efter att det bakats. Detta recept publicerades första gången i Vegourmet 8/2015 som en del av deras brödspecial. Vill du läsa mer om bröd så klickar du här.

Rågbröd med banan, frön och nötter

Ingredienser

Ger 1 bröd

  • 2 dl havregryn
  • ½ dl vetegroddar
  • 2 dl rågmjöl
  • 1 ½dl rågsikt
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl hasselnötter
  • ½ dl chiafrön
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 2 mogna bananer
  • ½ dl dadelsirap
  • 2 ½ dl vegetabilisk yoghurt

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Rosta hasselnötterna ca 10 min i ugnen.
  3. Lägg nötterna i en kökshandduk och  låt svalna,  gnugga därefter av skalet i handduken.
  4. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  5. I en annan bunke mosar du bananerna och rör ner sirap och yoghurt i bananblandningen.
  6. Häll över bananblandningen i bunken med de torra ingredienserna och blanda med en slickepott så att du får något som liknar en tjock smet.
  7. Häll smeten i en smord brödform, ca 1 ½ liter stor. Smörj med en neutral olja eller margarin.
  8. Ställ in brödet i mitten av ugnen ca 50 minuter, därefter på eftervärme i ytterligare 10 min.
  9. Stjälp upp på galler och låt svalna helt innan du skär det. Absolut bäst mår brödet om det får vila i ett dygn insvept i ett par linnehanddukar och håller sig därefter saftigt och gott ytterligare ett par dagar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *