bakverk, jul, kakor

Smaken är som baken #1 – Karolina Tegelaar

Här kommer första inlägget i en serie av inlägg kallad ”Smaken är som baken”, där jag och någon annan vegoprofil bakar/lagar två, oftast helt olika grejer, baserat på samma ingredienser. Det funkar som så att vi båda säger 5 olika ingredienser och av de totalt 10 ingredienserna bakar/lagar vi något, fritt tolkat. Idéen kläcktes när jag, för många år sedan, var på audition hos Hela Sverige Bakar och samtliga 10 uttagna fick baka varsin sockerkaka live framför Johan och Birgitta. Resultatet blev såklart 10 HELT olika kakor. Här drar jag det hela ett steg längre där båda parter använder samma ingredienser men skapar vad hen vill.

Först ut är ett samarbete med Sveriges veganska bakdrottning, Karolina Tegelaar. Samtliga ingredienser ser du nedanför i respektive recept. Resultatet av denna battle of veganbakning, en tysk-inspirerad mjuk pepparkaka och en hårdare kanelig kaka med tonvikt på mandel. Två tolkningar av samma ingredienser, båda två delikata fast på olika sätt. Mer julrecept hittar du här.

Vegansk tysk-inspirerad mjuk pepparkaka (Karolina Tegelaar)

Ingredienser

  • 50 g margarin
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl aquafaba (t.ex. kikärtsspad)
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1/2 dl mandelmjöl
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk nejlika
  • 2 tsk bakpulver
  • ¾ dl mjölk

Värm ugnen till 175°C. Smöra och bröa en sockerkaksform. Smält margarin. Vispa upp strösocker och aquafaba i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir vitt, tjockt och pösigt. Blanda under tiden vetemjöl, mandelmjöl, kryddorna och bakpulver i en skål och rör runt så att allt blandas. Riv det yttersta skalet av apelsinen. Häll ner de torra ingredienserna, margarinet, skalet och mjölken i bunken och rör ihop smeten tills den är jämn utan att överarbeta. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten. Häll upp kaksmeten i formen och grädda i mitten av ugnen 175°C 30 – 35 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan.

Tysk-inspirerad mjuk pepparkaka

Vegansk mandelkaka rullad i kanelsocker (Johan Lundgren)

Ingredienser

  • 50 g margarin
  • ¾ dl dl strösocker
  • 1 msk aquafaba (t.ex. kikärtsspad)
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 tsk kanel
  • 1/2 tsk nejlika
  • 2 tsk bakpulver
  • ¾ dl mjölk

Kanelsocker

  • 1/2 dl socker
  • 2 tsk kanel

Blanda alla torra ingredienser (utom det till kanelsockret) i en bunke. Nyp in margarinet i de torra ingredienserna tills du får en sandliknande konsistens. Tillsätt aquafaba och mjöl och blanda till smeten går ihop. Rulla 12 bollar av smeten. Blanda kanel och socker, rulla sedan bollarna i blandningen och tryck till dom lite så att de får en lite plattare form. Lägg på bakplåtspapper och grädda i ugn ca 20 min på 200 grader. Låt kallna och pudra lite florsocker på. Smakar fantastiskt gott till glöggen eller doppad i kaffe.

Vegansk mandelkaka

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *