tofu och tempeh

Rökig tempeh med apelsinbräserade böngroddar

För dig som inte är bekant med denna fermenterade sojaprodukt så kan jag berätta för dig att den har sitt ursprung i Indonesien och till skillnad mot t.ex. tofu eller tzay (där du egentligen inte kan se vad produkten är gjord av) så hålls själva sojabönan intakt genom hela tillverkningsprocessen. Tempeh har en lätt syrlig och något oangenäm smak i rått format, den behöver helt enkelt en dos marinad och en gnutta kärlek för att komma till sin rätta. Läs mer om denna fantastiska produkt här.

Detta är en superenkel tempehrätt för dig som är novis eller som känner dig obekväm med denna sojaprodukt. Smakrikt till tusen och förutom marinaden (tempehn mår bra av att få sig åtminstone 12 timmar i kylen i sin marinad) så tar denna anrättning ca 15 min att tillaga. Receptet är beräknat till två personer och servereas med fördel tillsammans med ett jasminris av hög kvalité. Mer recept med  tofu och tempeh hittar du här.

Rökig tempeh med apelsinbräserade böngroddar

Tempeh och marinad

  • 200 gram tempeh
  • 2 msk ljussoja
  • 1 msk rapsolja
  • 1/3 tsk liquid smoke
  • 1 tsk hackad röd chili
  • 1 tsk vatten

Skär ca 3 mm tunna skivor av tempehn. Låt marinera i en blandning av soja, rapsolja, rökarom, finhackad röd chili och en liten skvätt vatten. Ju längre du marinerar desto bättre resultat. Gör marinaden på kvällen innan du går och lägger dig så blir tempehn fin i tid till middagen dagen därpå.

Stek tempehn gyllenbrun i neutral olja. Det går ganska snabbt så håll koll på pannan så att du inte bränner tempehn. Lägg tempehn åt sidan på en tallrik.

Apelsinbräserade böngroddar

  • Två nävar böngroddar
  • Saften från två apelsiner
  • Rivet skal från en apelsin
  • 1 tsk riven ingefära
  • 1/3 tsk mortlad szechuanpeppar (valfritt)
  • Kinesisk gräslök (svensk version går också bra)
  • Salt
  • Peppar

Tvätta apelsinerna noggrant och riv därefter skalet från en av apelsinerna. Pressa ur saften av två apelsiner och reducera saften i stekpannan tillsammans med det fint rivna skalet. Tillsätt den fint rivna ingefäran, szechuanpeppar samt böngroddarna och fortsätt att reducera saften tills dessa att merparten absorberats av böngroddarna. Lämna gärna kvar lite apelsinreduktion till uppläggningen.

Uppläggning

Lägg upp tempehn på en tallrik och lägg över böngroddarna. Skopa upp reduktionen och dressa böngroddarna och tempehn. Garnera med gräslöken och låt dig sedan väl avnjutas.

2 reaktioner på ”Rökig tempeh med apelsinbräserade böngroddar

  1. Hej!

    Wow vad gott det ser ut. Har letat efter Tempeh i Sverige nu ett tag efter att jag kom hem från Indonesien där jag smakade de för första gången. Var köper du din? Är den ekologisk?

    1. Hej!

      Älskar denna tempehrätt. I Malmö finns tempeh att få tag på både i asiatiska butiker (ej eko) men numera har även Hemköp både naturell och marinerad tempeh, den varianten kan vara eko men är osäker.

      Lycka till!

      / Johan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *