smörgåsar

En tofumacka med smak av Vietnam

Med tofu och ett skafferi väl utrustat med ett par ”måste ha”-saker gör att du kommer långt med dina kylskåpsrester. Chilimajonäs och hoisinsås är två fantastiska produkter som vi använder flera gånger i veckan. Chilimajonäsen kan du ha på allt, jag skojar inte. Hoisinsåsen är grym att ha en liten klick av i grytor, den adderar ett lager av umami som kan göra underverk för en maträtt. Likaså bör du ha en riktigt bra soja eller tamari. It makes all the difference så att säga.

I regel så är matrester på en bit bröd ruskigt underskattat, i synnerhet ett par dagar gammalt surdegsbröd (om du mot all förmodan inte redan ätit upp brödet) som du steker i lite olivolja tills gyllenbrunt och krispigt. Du ger brödet ett helt nytt liv. När vi ändå pratar om gammalt bröd så brukar vi antingen steka på krutonger med olivolja, salt och lite torkad dill alternativt torkar ut det i ugn och gör eget ströbröd. Det finns inga som helst anledningar att slänga ett gott men gammalt bröd.

Dagen till ära hade vi lite tofu, koriander och vårlök i kylen. Tillsammns med skafferiets såser, bröd och jordnötter blev detta en sandwich extraordinaire. Håll till godo med världens enklaste och godaste macka!

Tofumacka med smak av Vietnam

Ingredienser

  • En skiva bröd
  • 3-4 skivor fast tofu
  • Örtsalt
  • Hoisinsås
  • Chilimajonäs
  • Vårlök
  • Krossade jordnötter
  • Koriander
  1. Stek ett par skivor tofu, ca 1/2 cm tjocka i lite olja och krydda med örtsalt på båda sidorna så att de blir krispiga.
  2. På din brödskiva brer du på ett lager hoisinsås.
  3. Lägg på tofun, chilisås och eventuellt mer hoisinsås.
  4. Hacka och strössla över vårlök.
  5. Hacka eller mortla jordnötterna och strössla över mackan.
  6. Sedan öser du på obscena mängder koriander.
  7. Nu blir det fest i munnen!

1 reaktion på ”En tofumacka med smak av Vietnam

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *