bakverk

Vallmokaka med citron och rosmarin

Mjuka och fluffiga sockerkaksbakverk har alltid varit ett gissel i veganvärlden. De blir ofta kompakta, torra och tråkiga. Tills Karolina Tegelaar knäckte nöten och aquafaba blev ett stående inslag i vegansk bakning. Karolina har tagit fram hundratals olika veganska och glutenfria recept, bland annat ett grymt bra recept på en saftig och fluffig klassisk äppelkaka som är to die for. Jag har låtit mig inspirerats av hennes äppelkaka som jag använt till denna version av vallmokaka där vallmofrön, citronskal och rosmarin får spela en central roll. Mer veganska och växtbaserade bakverk hittar du här.

Vallmokaka

Vallmokaka med citron och rosmarin

Ingredienser

  • 100 g mjukt margarin
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 dl florsocker
  • 2 dl valfri rumsvarm vegetabilisk grädde (ej visp)
  • ½ dl majsstärkelse
  • 1 msk finhackad färsk rosmarin
  • 3/4 dl svarta vallmofrön
  • Finrivet skal från en citron
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 1/4 dl florsocker
  • 2 tsk vatten
  • Eventuellt något färgämne
  • Riven kokos eller annat strössel
  1. Smörj och bröa en form på mellan 22-24 centimeter i diameter.
  2. Värm ugnen till 200°C och ställ gallret i nedersta falsen.
  3. Vispa margarin, strösocker och florsocker lätt och luftigt.
  4. Vispa ner den rumsvarma grädden, majsstärkelsen, vallmofröna, citronskalet och rosmarinen.
  5. Blanda bakpulver med vetemjölet och saltet i en liten bunke vänd sedan ner i smeten med en slickepott. Överarbeta inte smeten utan rör bara snabbt ihop tills den är blandad.
  6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 45-55 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från kakan när den är klar.
  7. Låt kakan svalna helt.
  8. Under tiden blandar du florsocker med vatten. När kakan svalnat helt häller du glasyren över kakan.
  9. Sprinkla över riven kokos, krossade nötter eller valfritt strössel. Kakan blir ju trots allt lite finare med pynt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *