jackfruit

Vegansk krabbimitation med jackfruit

Det asiatiska köket är så mycket mer än bara tofu och tempeh. Har du ännu inte provat jackfruit så måste du verkligen göra det. Frukten i sig ser ut som en pansarbeklädd amerikansk fotboll, inte helt olikt den fantastiska durianfrukten. Det finns två versioner, en i saltlake (som vi använder i detta recept) och en i sockerlag som funkar bättre till dessert. Se till att du köper rätt version! Får du tag på mogen jackfruit (inte i burk) så tveka inte att köpa, det är sanslöst gott vill jag lova.

Jackfruit har vi hittils bekantat oss med som ett vegoalternativ till pulled pork, t.ex. hos Jävligt Gott i form av Gustavs legendariska fooled pork och på restauranger som Zocalo som serverar det i sina veganska rätter. Här får du ett klockrent recept på en krabbimitation med ett smakspektrum som får smaklökarna att hoppa och studsa av glädje. Jag serverar detta som en liten aptitretare på nachochips som ger ett bra crunch och kontrasterar röran. Koriander rekommenderar jag INTE att du skippar, det är liksom pricken över i:et.

Vegansk krabbimitation med jackfruit

  • 1 burk omogen jackfruit (i saltlake)
  • 2 stjälkar citrongräs
  • 5 limeblad
  • 2 cm riven ingefära
  • 1 röd chili
  • 1 kruka koriander
  • 1 msk vit misopasta
  • 3 msk kokosgrädde
  • 1 msk limejuice
  • 4 stjälkar salladslök
  • En nypa salt
  • Nachochips
  1. Öppna jackfruitburken och plocka av ”köttet” från den lite grövre stammen.
  2. Hacka citrongräs och limeblad fint.
  3. Skala och riv ner ingefäran.
  4. Tillsätt så mycket chili som du orkar med. Tänk på att röran kommer att stå och dra ett tag och då släpper chilin ännu mer hetta.
  5. Hacka ner hälften av all koriander.
  6. Blanda i misopasta, kokosgrädde och limejuice, smaka av med salt.
  7. Låt smeten stå och dra i åtminstone 1 tim.
  8. Servera på nachochips och pynta med resterande koriander och hackad vårlök.

Jackfruit

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *