tofu och tempeh

Vegansk Mapo Tofu

Mapo tofu, en härligt bedövande, kryddig och sichuanpepprig kinesisk tofurätt som tar runt 15 minuter att göra och som smakar bättre än allt hos din lokala svennekineskrog (med undantag från Lao Wai och Kokyo i Stockholm som jag rankar högt). Innehåller vanligtvis nötfärs men som i denna version ersätts med riven rökt tofu. Det är en riktigt proteinbomb som får tyst på alla hysteriska föräldrar, släktingar och vänners eviga tjat, ”Men om du inte äter kött, vart får du då proteinet från?!”.

Bor du i Malmö och gillar tofu lika mycket som jag gör så rekommenderar jag de sydostasiatiska butikerna på Möllevångstorget som har olika sorters färsk och fryst tofu. Vad gäller chilisåsen så använder jag en chilisås från kinesiska Lao Gan Ma som förgyller många asiatiska rätter där du vill få till en mustig men inte alltför stark chilismak. Kolla noga på förpackningen och köp den som har en grön märkning, den är vegansk.

Mapo Tofu – the pockmarked grandma’s beancurd

  • 250 gram fast tofu
  • 75 gram rökt tofu
  • 1 tsk sichuanpeppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 cm riven ingefära
  • 2 msk neutral olja
  • 1 tsk sesamolja
  • 2-3 tsk chilisås (typ sambal oelek eller liknande)
  • 2 msk soja
  • 2 msk gräslök eller vår/salladslök
  • 2 tsk potatismjöl utrört i 1 dl vatten
  1. Hacka den fasta tofun i 2 cm stora kuber och riv ner den rökta tofun grovt.
  2. Mortla sichuanpepparen till ett grovt pulver.
  3. Värm olja i en stekpanna, häll därefter i sichuanpepparn, pressa ner vitlöken och riv ner ingefäran. Låt allt fräsa en minut.
  4. Häll därefter i all tofu och stek ytterligare 2 minuter.
  5. Häll på chilisås och soja och rör runt i stekpannan.
  6. Tillsätt därefter vattenblandningen och rör runt tills du fått en härlig sås som tagit smak av vitlök, ingefära, sesamolja och chilin.
  7. Precis innan serveringen strör du över finhackad gräs- eller salladslök.

Mapo tofu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *