pajer

Vegansk rabarberpaj

Här kommer en version av en vegansk rabarberpaj som du bara måste prova. Genom att använda 2/3 vetemjöl och 1/3 mandelmjöl samt byta ut strösocker mot ljust muscavadosocker får du inte bara en nötig rabarberpaj utan även en som drar ut det knäckiga hållet. En uppgradering av den klassiska smuldegspajen kan vi kalla det. Rabarberns bästa kompis heter kanel och i detta recept använder jag mig av ”äkta kanel”, dvs. ceylonkanel som luktar lite som det klassiska tuggummit ”Jenka” och som ger en starkare och rundare kanelsmak än den traditionella lågkvalitativa kassiakanelen från t.ex. Santa Maria och Kockens. Köp en bra ekologisk kanel, det kommer du definitivt inte att ångra. Mer förslag på sötsaker till fikat hittar du här.

Receptet räcker till två mindre rabarberpajer gräddade i formar som mäter 15 cm i diameter. Vill du göra en hel stor rabarberpaj i en ca 24 cm pajform så hade jag nog tredubblat receptet.

Rabarber

Börja med att sätta ugnen på 175 grader.

  • 2 hyfsat stora rabarberstjälkar (mindre om du inte vill ha mer smuldeg än rabarber)
  • 1/2 dl strösocker (justera sockermängden om du vill ha en syrligare/sötare paj)
  • 2 tsk kanel
  • 1 msk potatismjöl
  1. Skölj och hacka ner rabarbern i 1/2 cm tjocka slantar.
  2. Lägg rabarbern i en bunke och tillsätt de torra ingredienserna.
  3. Blanda runt, häll upp i pajformarna och låt vila medan du gör smuldegen.

Smuldeg

  • 75 gram margarin
  • 1 dl vetemjöl
  • 1/2 del mandelmjöl
  • 1/2 dl flagad mandel
  • 1/2 dl ljust muscavdosocker
  • 1 krm salt
  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Nyp in margarinet i mjölblandningen, använd dina händer det är enklast så (tvätta händerna!). Blanda tills det blir en fuktig sandliknande konsistens, känns degen något torr så tillsätt en klick margarin och blanda lite till.
  3. Fördela smuldegen över pajerna.
  4. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader 20-25 min tills smuldegen fått färg. Låt svalna tills de är ljumna och servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Vegansk rabarberpaj

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *